Друга річниця революції в Єгипті: нова хвиля насильства й криза туристичної галузі

Сьогодні виповнюється два роки з початку революції в Єгипті. У великих містах країни, зокрема й туристичних, знову неспокійно.

У Каїрі на площі Тахрір відбувається багатотисячна демонстрація проти політики президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі, який змінив скинутого Хосні Мубарака, та його партії “Брати-мусульмани”. Люди незадоволені бездіяльністю нової влади у втіленні виборчих обіцянок щодо вирішення соціальних проблем.

Сотні радикально налаштованих фанатів місцевих футбольних клубів у п’ятницю захопили одну з центральних станцій метро – імені Анвара Садата – й перекрили лінію метрополітену. Через гучний зв’язок у залі скандували гасла проти влади ісламістів.

У Каїрі й Даманхурі опозиційно налаштовані натовпи атакували представництва політичного крила “Братів-мусульман” – Партії свободи і справедливості. У провінції Шаркія відбулася спроба нападу на родове гніздо президента Мурсі.
Маніфестанти в різних регіонах штурмують будівлі місцевих адміністрацій та офіси ісламістів, перекривають автотраси й залізниці.

У столиці демонстранти намагалися також прорватися в будівлю держтелерадіо, але охороні вдалося відбитися за допомогою газових гранат.

Anti-Mursi demonstrators at Tahrir Square in Cairo January 25, 2013

Anti-Mursi demonstrators at Tahrir Square in Cairo January 25, 2013

У другому за величиною місті країни – Александрії – сотні маніфестантів спробували прорватися в будівлю губернаторства. Інформагентства повідомляють про кілька десятків постраждалих.

Зіткнення з поліцією були найзапеклішими в Суеці – великому портовому місті на північному сході Єгипту.
Учора там загинули вісім осіб, зокрема один працівник поліції. Решта жертв – головним чином чоловіки до 30 років – померли від вогнепальних поранень під час заворушень у будівлі місцевої адміністрації.

Армія Єгипту вивела на вулиці міста Суец військові з’єднання й танки.
Президент Єгипту Мухаммед Мурсі у своєму акаунті в мережі Twitter закликав громадян країни припинити насильство і “висловлювати свої думки вільно і мирно”.

За даними телеканалу Al-Jazeera, загалом у Єгипті в ході хвилювань останніх двох днів постраждали 476 осіб. Водночас Al-Arabiya подає скромнішу цифру поранених – 252.

Протести охопили всі великі міста Єгипту. Водночас ЗМІ не фіксують спалахів насильства на морських курортах Хургада й Шарм-ель-Шейх.

Наслідки революції для туристичної галузі Єгипту
Єгипетська туристична індустрія переживає не найкращі часи після революційних подій 2011 року та продовження ескалації напруженості в країні.
До початку “Арабської весни” сфера туризму була одним із головних джерелом доходу для Єгипту і становила 10% ВВП. У 2011 році доходи від туризму впали майже на третину, і зараз, коли при владі перебувають “Брати-мусульмани”, ситуація не набагато краща.

За даними на грудень 2012 року, щотижня через політичну нестабільність у країні туристична галузь Єгипту втрачає до 267 млн. доларів прибутку. В даний час готелі Єгипту заповнені на 47%, що значно нижче, ніж торік. Навіть у високий новорічний сезон готелі були заповнені дуже погано.
Через економічні проблеми багато працівників готелів потрапили під скорочення.
Різко скоротився потік туристів у столицю країни – до знаменитих пірамід Гізи та в Каїрський музей.

При цьому розроблена програма розвитку туризму Єгипту, яка ставить за мету відродження туристичної галузі.
План передбачає два етапи. Перший етап почнеться в липні 2013-го й триватиме два роки. Другий – триватиме до 2017 року. Уряд сподівається, що подібні заходи зможуть щороку збільшувати турпотік у Єгипет на 50%, а то й удвічі проти нинішніх показників.
Але політична напруженість у Єгипті заважає розвитку туристичної сфери та зводить нанівець реалізацію сміливих планів.

“Смак подорожника” © 2013

Facebook Comments

.

Прокоментувати