Міграційна служба прийняла вже 15 тисяч заявок на біометричні паспорти. Безвізовий режим чекаємо в кінці року

Починаючи з 12 січня Державна міграційна служба (ДМС) оформила 15 тисяч заявок на видачу біометричних паспортів, і ближчим часом їхня кількість має значно зрости.
Про це повідомив на брифінгу в Кабінеті міністрів глава ДМС Сергій Радутний.

biometrical_passport_Ukraine

“Всього з початку року прийнято заявки на виготовлення близько 35 тисяч нових паспортів, з них близько 15 тисяч – біометричні паспорти. Вже роздруковано та персоналізовано 1300 одиниць паспортів – тих, по яких подані заявки на термінове виготовлення. Абсолютна більшість з них – біометричні”, – заявив посадовець.

Відповідаючи на запитання “Європейської правди”, він уточнив, що до 15 лютого має завершитись обладнання по всій Україні додаткових 600 робочих місць для виготовлення “біометрики”.
Поки що заявки на біометричні паспорти приймають лише у 30 підрозділах ДМС та в комерційному посереднику – ДП “Документ”.

За словами Сергія Радутного, після дообладнання заплановано суттєво збільшити пропускну спроможність з видачі біометричних паспортів для виїзду за кордон.
“Минулого року ми в ДМС видавали близько 4 тисяч паспортів на день. У підсумку ми плануємо видавати 8 тисяч на день і вийти на показник 200 тисяч паспортів на місяць”, – сказав голова Державної міграційної служби.

Як відомо, український уряд сподівається що в травні Європейський Союз ухвалить політичне рішення про безвізовий режим для українців, які мають біометричні паспорти. Для цього Україна має довести Євросоюзу, що в державі функціонує стала процедура оформлення таких документів.

У разі ухвалення в травні на саміті в Ризі політичного рішення ЄС про готовність України до безвізового режиму реальне скасування короткострокових віз очікується орієнтовно ще через півроку.
Таку думку на спільній прес-конференції з керівником з ДМС висловила експерт, керівник громадської організації “Європа без бар’єрів” Ірина Сушко.

Вона зазначила, що навіть у разі успіху Ризького саміту скасування віз не буде миттєвим, оскільки процедура його оформлення в урядах країн-членів та в Раді ЄС забирає декілька місяців.
Рішення саміту юридично означатиме лише намір Євросоюзу скасувати візи.

“З моменту, коли буде оголошено про цей намір, про політичну готовність скасувати візовий режим для України, має пройти приблизно півроку для того моменту, коли українці зможуть реально скористатися безвізовим режимом”, – наголосила експерт.
Таким чином оптимістичним терміном скасування віз є кінець 2015 року.

“Смак подорожника” 2015

Facebook Comments

.

Прокоментувати