Що потрібно знати про норми перевезення багажу в лоукостах та провідних авіакомпаніях України

Правильна організація багажу дуже важлива для здешевлення подорожі.
Подорож лоукостом змушує відмовлятися від серйозного багажу – або доплачувати за його перевезення.
Якщо ж ви обираєте більшість класичних авіакомпаній, вам навряд чи доведеться турбуватись про “утискання” валіз і рюкзаків. Хоча і тут є свої “але”.

Знаючи особливості багажної політики різних авіакомпаній, можна істотно зменшити незручності, спричинені особливими вимогами до розмірів і вмісту поклажі, що перевозиться.
Не знаючи – ви можете втратити навіть 200 євро, якщо прийдете на реєстрацію з понаднормовою кількістю валіз чи їх вагою.

“Смак подорожника” класифікував інформацію з цього приводу, актуалізувавши й розширивши поради дворічної давнини.

Image: Travelers line up to get their luggage

Wizz Air

Якщо ви летите будь-яким літаком групи Wizz Air (а з кінця квітня ми вже попрощалися з “Wizz Air Україна” та її ліберальною багажною політикою)
– у салон можна безкоштовно взяти тільки так звану малу ручну поклажу –габаритами до 42 х 32 х 25 см.

Wizz Air'івські рамки для великої і малої ручної поклажі

Якщо сумка, рюкзак або валіза перевищує хоч один із параметрів і не поміщається у віззейрівську рамку на реєстрації – співробітники компанії мають право вимагати від вас доплатити за перевезення цього предмета багажу.

Габарити й вагу сумок та валіз, які ви берете в лоукост-рейс, слід вимірювати ще вдома, задовго до польоту, – щоб на нарватися на неприємності, непередбачені витрати і навіть скандал (траплялося бачити й таке).
В ідеалі, потрібно мати легку зручну валізу (або сумку, рюкзак), що максимально підходить під вимоги авіакомпанії.

Розцінки Wizz Air Hungary на перевезення в салоні предмета великої ручної поклажі  (габаритами понад 42 х 32 х 25 см, але не більше 56 х 45 х 25 см ):

160-290 UAH або €10-€18 в залежності від маршруту

Вартість одного місця зареєстрованого багажу в Wizz Air:
у низький сезон – 240-560 UAH або €15-€35 в залежності від маршруту
у високий сезон (літо, свята) – 400-720 UAH або €25-€45 в залежності від маршруту

Розрахувати вартість перевезення ручної поклажі та багажу на конкретному рейсі можна за допомогою калькулятора плати за багаж

Увага!
З новою послугою Wizz Air – заміна ручної поклажі на зареєстрований багаж – ви маєте можливість збільшити розмір свого багажу навіть після того, як оплатите великий предмет ручної поклажі.
Якщо ви не знаєте точно, якого розміру багаж вам потрібен для наступної подорожі, оплатіть великий предмет ручної поклажі під час бронювання рейсу – і ви завжди зможете замінити його на зареєстрований багаж не менше ніж за три години до відправлення, якщо вам потрібно більше місця.
Ця опція доступна за умови сплати різниці в ціні між великим предметом ручної поклажі та зареєстрованим багажем.

Якщо зареєстрований багаж не оплачено заздалегідь, в аеропорту вам доведеться заплатити за кожну сумку
960 UAH або €65.

Якщо великий предмет ручної поклажі на рейсі Wizz Air Hungary не оплачено заздалегідь, в аеропорту за нього доведеться заплатити 642 UAH або €40.

МАУ

У найбільшій українській авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” ручна поклажа допускається в салон безкоштовно габаритами до 55 x 40 x 20 см і вагою до 7 кг (для не членів “Панорама клуб”) або до 12 кг (для членів клубу).

Для зареєстрованого багажу МАУ (що їде в багажному відсіку літака) в економ-класі на більшості напрямків діє норма: безплатно – одне місце вагою до 23 кг. Для далеких польотів – власні правила.
Врахуйте, що один лижний комплект можна провозити безплатно!

Tourists_couple_airport

Норми безкоштовного провозу зареєстрованого багажу для всіх рейсів МАУ

клас обслуговування і категорія пасажирів

загальна норма

власники карти Panorama Classic*

власники карти Panorama Premium*

Економічний клас (крім рейсів до/з США, Пекіна)

1 місце:
максимальна вага 23 кг / сума трьох вимірів (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

1 місце: максимальна вага
23 кг / сума трьох вимірів (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

2 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

Економічний клас на рейсах до/з США 2 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см 2 місця: кожне максимальною вагою23 кг / сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см 3 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см
Економічний клас на рейсах до/з Пекіна
2 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см
2 місця: кожне максимальною вагою23 кг / сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см
3 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см
Преміум Економ клас

2 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

2 місця: кожне максимальною вагою23 кг / сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

3 місця: кожне максимальною вагою 23 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

Бізнес-клас

2 місця:
максимальна вага кожного
32 кг
/ сума трьох
вимірів кожного (довжина х ширина х висота)
158 см

2 місця: кожне максимальною вагою32 кг / сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

3 місця: кожне максимальною вагою 32 кг /сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см

Немовлята (діти до 2 років) 1 місце: максимальна вага 10 кг / сума трьох вимірів (довжина х ширина х висота) не більше 158 см + 1 невелика складана дитяча коляска або 1 дитяча люлька, або 1 дитяче авто-крісло, незалежно від класу обслуговування. З інформацією щодо безкоштовного провозу дитячих крісел автомобільного типу, переносних люльок та складаних колясок можна ознайомитися тут.
Моряки 2 місця: кожне максимальною вагою 23 кг / сума трьох вимірів кожного (довжина х ширина х висота) не більше 158 см
Пасажири з обмеженими фізичними можливостями + 1 інвалідний візок або інше допоміжне обладнання, від якого пасажир фізично залежить, незалежно від класу обслуговування.
Спортивне спорядження Незалежно від класу обслуговування на всіх рейсах МАУ максимальна вага 1 спортивного комплекту, що не підлягає оплаті, становить 23 кг (за умови, якщо немає іншого місця зареєстрованого багажу). У разі перевищення ваги 23 кг до 32 кг необхідно здійснити додаткову оплату.

Примітка. На всіх рейсах авіакомпанії МАУ,
незалежно від класу обслуговування, ви маєте можливість перевезти додатково понад норму ОДИН лижний комплект вагою до 23 кг БЕЗКОШТОВНО.
Ознайомтеся, будь ласка, з докладною інформацією у розділі “Спортивне спорядження”.

Зброя та боєприпаси
1 контейнер зі зброєю та 1 контейнер з боєприпасами для неї (вагою до 5 кг) вважаються одним місцем багажу.
У випадку перевищення норми провезення в сумі з іншим багажем, вони підлягають оплаті у відповідності з класом обслуговування.
Умови перевезення можна дізнатися тут.

Музичні інструменти
До музичних інструментів застосовуються ті ж самі норми безкоштовного провезення, що й до звичайного багажу.

Тварини
Перевезення тварин завжди підлягає оплаті.
Виняток: спеціально навчені службові тварини, що виконують функції супроводження пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, перевозяться безкоштовно.

* Учасники програми “Панорама клуб” мають можливість перевозити по 2 кг понад норму на кожне місце зареєстрованого багажу, але не більше 32 кг.

За друге місце багажу понад норму МАУ стягує в аеропорту – залежно від зони польоту – від 25 до 150 євро додаткової плати.
З тарифами додаткової оплати можна ознайомитись тут.

Lufthansa

У найбільшому авіаконцерні Європи Lufthansa максимальні габарити безкоштовної ручної поклажі в салоні55 х 40 x 23 см, вага – до 8 кг.
Складаний портплед: 57 x 54 x 15 см.

Кількість дозволених до провезення місць ручної поклажі визначається заброньованим класу обслуговування. Для економ-класу та преміум-економ – це одна валіза/сумка/рюкзак.

Кількість і вага ручної поклажі: економічний клас - одне місце вагою до 8 кг, преміум-економ-клас - одне місце вагою до 8 кг, бізнес-клас - два місця вагою до 8 кг кожне, Перший клас - два місця вагою до 8 кг кожне.

Безплатна ручна поклажа Lufthansa

Lufthansa перевезе великогабаритні предмети ручної поклажі у вантажному відсіку в рамках норми безкоштовного провезення багажу.

Якщо кількість місць, розміри та/або вага допустимої норми безкоштовного провозу багажу будуть перевищені, стягується збір за перевезення наднормативного багажу.

Особисті документи, медикаменти, цінні речі, мобільні телефони та ноутбуки необхідно перевозити в салоні літака в ручній поклажі.
Нижчеперелічені предмети дозволені до перевезення тільки в салоні літака, але не в багажному відсіку: батареї паливних елементів і запасні картриджі до них, портативні концентратори кисню, безпечні сірники та запальнички, запасні акумулятори (літієво-металеві та літієво-іонні), електронні сигарети.

Також дозволено провозити в салоні літака Lufthansa:
– одне додаткове місце ручної поклажі (не більше 30 x 40 x 10 см, наприклад, дамську сумочку, сумку з ноутбуком),
– одну переносну дитячу колиску, одне дитяче автомобільне крісло або одну складну коляску на одну дитину (можливо, потрібно перевезення цих предметів у багажному відділенні);
– інвалідне крісло, ортопедичний пристрій (наприклад, пристрій для пересування).

Як і в МАУ, Lufthansa дозволяє провозити в економ-класі безплатно одне місце зареєстрованого багажу вагою до 23 кг. Для статусних клієнтів та поліпшеного класу обслуговування діють переваги.

Основні правила безкоштовного провозу багажу: економічний клас - одне місце вагою до 23 кг, преміум-економ-клас - два місця вагою до 23 кг кожне, бізнес-клас - два місця вагою до 32 кг кожне, Перший клас - три місця вагою до 32 кг кожне.

Безплатний зареєстрований багаж Lufthansa

Обсяг безкоштовного провезення багажу зазначається у квитку.

Сукупний розмір одного місця багажу не повинен перевищувати 158 см (ширина + висота + глибина).

Місця багажу більші чи важчі від дозволених розмірів та/або ваги, або ж ті, що перевищують встановлену кількість місць, перевозяться за умови стягнення фіксованого збору за понаднормовий багаж.

Місця багажу, вага яких більше 32 кг, будуть перевезені на платній основі вантажним авіатранспортом.

При цьому, на додачу до діючої норми безкоштовного провозу багажу, ви можете взяти з собою на рейс Lufthansa безплатно один комплект лижного спорядження або сноуборд.
Максимальна вага такого додаткового місця багажу не повинна перевищувати обмеження, що діють у класі обслуговування згідно до вашого квитка (економ – 23 кг).
Але обов’язково зарезервуйте перевезення свого спортивного спорядження не пізніше, ніж за 23 години до відправлення, в сервісному центрі Lufthansa.

KLM та Air France

А авіакомпаніях KLM та Air France, що входять до однієї групи, максимальні габарити безкоштовної ручної поклажі в салоні економ-класу55 х 35 x 25 см + сумочка, фотоапарат, портфель чи ноутбук, вага – до 12 кг.
Вага валізи в зареєстрованому багажі – 23 кг, максимальна сума габаритів (а+b+c) – 158 см.

Однак для довгих рейсів та інших класів є свої норми. Їх можна перевірити в багажному калькуляторі.

Ryanair

baggage_ryanairУ найбільшій європейській лоукостовій авіакомпанії Ryanair максимальні габарити безкоштовної ручної поклажі в салоні – 55 х 40 x 20 см, вага – до 10 кг. 

Усе, що більше й важче, слід здавати в багаж за додаткову плату:
до 15 кг – в низький сезон – 15-20 євро (залежно від тривалості рейсу); у високий сезон – 25-35 євро;
до 20 кг – у низький сезон – 25-30 євро, у високий сезон – 35-45 євро.

Це якщо передбачати перевезення багажу під час бронювання квитків. За умови зміни кількості багажу онлайн перед польотом або доплати за багаж в аеропорту тарифи зростають – аж до 140 євро за одну 20-кілограмову сумку.

Також можна безплатно брати в салон ще одну дрібну сумочку, ноутбук тощо.

Ryanair пропонує на своєму сайті – паралельно із квитками – купити і фірмову зручну валізу, яка є досить місткою і максимально відповідає вимогам цього перевізника в частині габаритів ручної поклажі. Щоправда, коштує вона недешево – від 59 євро.

Aegean Airlines

Неодноразово визнана найкращою в регіоні грецька авіакомпанія Aegean (яка регулярно проводить розпродажі на маршруті Київ – Афіни) дозволяє до безкоштовного провезення в економ-класі один предмет ручної поклажі вагою не більше 8 кг, загальні розміри не повинні перевищувати 55 x 40 x 20 см.

У бізнес-класі дозволене ще й друге місце ручної поклажі – розмірами до 45 х 35 х 20 см та вагою до 5 кг.

Щодо зареєстрованого багажу, до Aegean на рейсах в Україну, Росію, Єгипет, ОАЕ, Франкфурт і Мюнхен дозволяє безплатно провозити:
– економ класом – 1 одиницю багажу вагою до 23 кг;
– бізнес-класом – 2 одиниці багажу вагою до 32 кг кожна.

При внесенні передоплати за додатковий багаж збір складає 40 євро, тоді як збір в аеропорту – 70 євро.

AirBaltic 

Перевізник airBaltic (із Києва до Західної і Північної Європи через Ригу) дозволяє безплатно провозити в салоні літака один предмет ручної поклажі вагою не більше 8 кг, загальні розміри якого не мають перевищувати 56 x 45 x 25 см.

Кожен пасажир, крім немовлят, при посадці в літак має право на 1 додаткове місце ручної поклажі для покупок, зроблених у зоні безмитної торгівлі duty free.

Доплата за ручну поклажу, габарити якої перевищують зазначені, – 60 євро.

Із квитком basic класу платня за зареєстрований багаж під час бронювання авіаквитка складає 19.99 євро за кожне багажне місце (до 20 кг). В аеропорту плата за одне місце багажу складає 40 євро плюс доплата 15 євро за кожен кілограм понад 20 кг.

У вартість квитка economy класу включено 1 місце багажу (до 20 кг).

Немовлята можуть безкоштовно провозити 1 місце багажу, що здається, вагою до 10 кг і 1 повністю складний дитячий візок.

Pegasus

Кожен пасажир лоукост-авіакомпанії Pegasus Airlines (зі Львова, Харкова – в Стамбул і далі в Туреччину, Європу та Азію) може перевозити одне місце ручної поклажі розміром до 55 х 40 х 20 см і вагою до 8 кг, а також одне місце зареєстрованого багажу.

Вартість одного місця зареєстрованого багажу включена у вартість квитка (до 20 кг – на міжнародних лініях, до 15 кг – на внутрішніх по Туреччині).
Оплата в аеропорту за кожен зайвий кілограм – близько 5 євро.

В якості ручної поклажі без окремої оплати можна провозити такі предмети (якщо в салоні недостатньо місця для цих предметів, то вони будуть укладені у вантажний відсік і будуть перевозитися як зареєстрований багаж):
одна дамська сумочка або портфель,
один плащ, накидка, хустка або ковдра,
один пакет магазину безмитної торгівлі,
одна парасолька (за винятком парасольок із гострим кінцем) або тростина, ковінька,
дитяча колиска або прогулянковий візок (можуть розміщуватися у вантажному відсіку),
одна невелика камера або телескоп,
книги і журнали для читання в польоті,
складне крісло-візок або пара милиць (розміщуються у вантажному відсіку),
дитяче харчування і колиска для використання в польоті,
один портативний комп’ютер.

Якщо на останньому пункті контролю перед посадкою в літак ручна поклажа пасажира перевищує встановлені норми, з пасажира стягується сума 50 євро (70 CHF / 400 DKK / 46 GBP / 500 SEK / 125 TL / 70 USD) в рахунок оплати за кожен предмет багажу, що перевищує встановлені норми, а самі предмети багажу здаються для перевезення у вантажному відсіку літака.

EasyJet

У ручну поклажу великого європейського лоукост-перевізника EasyJet (перельоти по Європі, з Росії до Англії) дозволяється брати предмет розмірами до 56 х 45 х 25 см.
Однак авіакомпанія попереджає, що на деяких завантажених рейсах сумки таких розмірів можуть бути поміщені у вантажний відсік літака (без доплати). Тому якщо ви хочете, щоб ваша ручна поклажа напевно потрапила разом із вами в салон літака, її розміри не повинні перевищувати 50 х 40 х 20 см.

У вартість квитка включено також перевезення до 20 кг зареєстрованого багажу.
Причому EasyJet, на відміну від більшості лоукостерів, дозволяє до провезення навіть два багажні місця, якщо загальна їх вага не перевищує дозволеної; також можна “розкидати” вагу на компанію з декількох пасажирів (наприклад, якщо вас двоє, і одна сумка важить 17 кг , то інша цілком може важити до 23 кг).
При цьому вага одного багажного місця в будь-якому разі не повинна перевищувати 32 кг – це безумовна вимога всіх авіаліній відповідно до міжнародних правил.

Vueling

В іспанській авіакомпанії Vueling, яка літає з Києва до Барселони й далі, ручна поклажа допускається в салон безкоштовно вагою до 10 кг (для тарифу Excellence – до 14 кг) і габаритами до 55 x 40 x 20 см.

Ще один невеликий предмет ручної поклажі – відео-або фотокамеру, сумку з лептопом і т.д. – можна також провозити безкоштовно.

У разі, якщо ручна поклажа перевищує зазначені розміри, в аеропорту доведеться доплатити 35 євро.

Перевезти звичайний багаж (до 23 кг) – коштує від 13 до 25 євро залежно від напрямку плюс 12 євро за кожен зайвий кілограм.

У тарифи Optimum і Excellence вартість провезення 23 кг багажу вже включена.

tourism_family_airport

Порада
Якщо ви відправляєтеся в подорож ненадовго – є сенс умістити всі речі лише в один компактний рюкзак. Тоді вам не доведеться чекати вивантаження багажу з літака, пантруючи в очікуванні своєї валізи або сумки на транспортері. Ви серед перших пройдете паспортний контроль і вийдете за межі аеропорту – а значить, встигнете раніше дістатися до міста, до вокзалу пересадки і т.д.
Але в такому випадку, звичайно, доведеться пожертвувати якимсь додатковим вантажем, консервами та іншої їжею, водою і ножами-штопорами.

Норми перевезення ручної поклажі
(в салоні літака)
 провідних авіакомпаній,
що є в Україні або найцікавіші мандрівникам

авіакомпанія максимальні допустимі розміри ручної поклажі для пасажирів економ-класу макс. вага
МАУ 55 х 40 х 20 см 7 кг (для не членів “Панорама клуб”) /12 кг (для членів клубу)
Wizz Air 42 x 32 x 25 см – бесплатно
56 x 45 x 25 см – платно
Lufthansa 55 x 40 x 23 см 8 кг
KLM 55 x 35 x 25 см 12 кг
Air France 55 x 35 x 25 см 12 кг
British Airways 56 x 45 x 25 см 23 кг
Turkish Airlines 55 x 40 x 23 см 8 кг
Pegasus 55 х 40 х 20 см 8 кг
LOT 55 x 40 x 23 см 8 кг
Aegean Airlines 56 x 45 x 25 см 8 кг
airBaltic 55 х 40 х 20 см 8 кг
Austrian Airlines 55 х 40 х 23 см 8 кг
Czech Airlines 55 x 45 x 25 см 12 кг
El Al 56 x 45 x 25 см 8 кг
Estonian Air 56 x 45 x 25 см 8 кг
Fly Dubai 55 x 45 x 25 см 7 кг
Vueling 55 x 40 x 20 см 10 кг
Windrose 55 х 40 х 20 см 5 кг
Аерофлот 55 х 40 х 20 см 10 кг
Дніпроавіа 55 х 35 х 15 см 5 кг
Трансаеро 55 х 40 х 20 см 10 кг
Ryanair 55 х 40 х 20 см
+ пакет чи сумка 35 х 20 х 20 см
10 кг
easyJet 56 x 45 x 25 см

Ну й, звісно, ви пам’ятаєте, що з собою в салон літака заборонено брати:
– ножиці, зокрема манікюрні, та інші гострі й ріжучі предмети, зокрема складні ножі, штопори тощо;
– рідини та рідкі речовини в об’ємах більше 100 мл, у тому числі креми, зубні пасти та ін. (крім дитячого харчування);
– зброю і її частини, імітацію зброї;
– спреї для самооборони;
– вибухові, токсичні, інші небезпечні предмети, що можуть бути використані для нападу, феєрверки тощо.

Читайте також у “Смаку подорожника”:
Секрети досвідчених мандрівників: як правильно спакувати валізу

Нові правила ЄС щодо перевезення рідин авіапасажирами в ручному багажі

Консультація “СП”: скільки можна перевозити через кордон грошей, прикрас, продуктів, інших товарів

Поради туристам: що робити, якщо в аеропорту пропав багаж

“Смак подорожника” © 2015

Facebook Comments

.

Прокоментувати