Консультація “СП”: що можна перевозити в ручній поклажі

Нас часто запитують, що можна проносити з собою в літак. Наприклад, чи можна брати в салон літака ковбасу? Або шоколадні цукерки чи, скажімо, торт (у багаж його пакувати, самі розумієте, досить безглуздо).

Ознайомившись із відповідними правилами й обмеженнями, що діють як на рівні Євросоюзу, США та інших країн, так і в окремих аеропортах, “Смак подорожника” склав узагальнений довідник предметів, які дозволено або заборонено провозити в ручній поклажі.

airport security control

Але врахуйте, що в усіх правилах наголошується: остаточне рішення щодо того, чи дозволити вам пронести з собою в літак ту чи іншу річ, ухвалює працівник служби безпеки під час контролю.

Тобто не виключений варіант, коли за всіма правилами пронести ту чи іншу річ у літак нібито й можна, а працівник на контролі “встав не з тієї ноги” й вирішує інакше. Втім, знаючи свої права, ви принаймні зможете з ним посперечатися. (Хоча не радимо – самі працівники запевняють, що чим більше пасажир “наривається” на конфлікт, тим більша ймовірність, що в нього відберуть іще щось “підозріле”.

Ручна поклажа – це будь-який вантаж пасажира, окрім того, що зареєстрований і зданий у багаж, який перевозиться у пасажирському салоні літака під наглядом самого пасажира та під його відповідальність.

Зайшовши в літак, ви повинні розмістити свою ручну поклажу на вантажній полиці або під пасажирським кріслом перед вами.

Перед подорожжю уважно ознайомтеся з правилами перевезення та розмірами ручної поклажі, яку дозволяє перевозити та авіакомпанія, якою ви летите.

Читайте у “Смаку подорожника”
Секрети досвідчених мандрівників: як правильно спакувати валізу


Рідини і схожі на них речовини

Мандрівники зі стажем добре пам’ятають ті недавні часи, коли в літак без жодних проблем можна було пронести хоч п’ятилітровий бутель води, хоч піврічний набір кремів і шампунів. Усе змінилося після серпня 2006 року, коли у Великій Британії було затримано групу зловмисників, які готували масштабні теракти в лондонському аеропорту Хітроу.
За даними британських спецслужб, терористи планували підірвати більше десяти літаків, пронісши на борт рідкі вибухові речовини в ручній поклажі.

Відтоді авіаційні правила перевезення рідин у ручній поклажі змінилися не лише у межах Євросоюзу, а й в усьому світі.

liquids_in_hand_luggage_ukr

Отже, згідно з нинішніми правилами, брати в салон літака будь-яку рідину* можна лише в ємностях об’ємом не більше 100 мл (близько 3,5 oz, тобто рідкої унції).

При цьому всі ємності з рідиною, загальний об’єм яких не може перевищувати 1 л, мають бути запаковані в окремий прозорий пакет із защіпкою розмірами не більш ніж 20 x 20см (8 x 8 дюймів).

Одна людина може провезти не більше одного такого пакета.

При проходженні контролю безпеки в аеропорту пакет із рідинами треба вийняти із сумки (рюкзака, портфеля тощо) і покласти окремо в контейнер для проходження через апарат із рентгенівськими променями.

 

Приклади правильного упакування рідин для перевезення в ручній поклажі:

liquids_in_hand_luggage  Liquid-toiletries-in-transparent-bag

 

*Увага!
Ці правила не стосуються дитячого харчування, якщо ви летите з немовлям віком до 2 років, або ліків, необхідних хворому під час польоту.
Тобто пляшечка з молоком або іншим дитячим харчуванням може бути більшою за об’ємом, ніж 100 мл, і її не треба вкладати в окремий прозорий пакет. Але будьте готові до того, що вас попросять скуштувати її вміст.

Якщо йдеться про рідкі ліки об’ємом понад 100 мл, на контролі мають право вимагати довідку від лікаря, що доводить необхідність відповідних медикаментів пасажирові під час перельоту.

Рідкі ліки та мазі об’ємом до 100 мл підпадають під правило “прозорого пакету”.

Інші ліки (таблетки, капсули, порошки, інгалятори тощо) можна провозити в літаку без обмежень в обсягах, дозволених митницею.

Читайте також у “Смаку подорожника”
Скільки можна перевозити через кордон грошей, алкоголю, продуктів, інших товарів

До рідин належать:

вода та будь-які інші напої
парфуми і туалетна вода
тоніки і лосьйони
будь-які гелі (включно з гелями для волосся, для гоління, для душу, для дезінфекції рук і т.д.)
рідке мило
креми та олії для тіла й обличчя (окрім сухих масажних плиток)
шампунь та кондиціонер для волосся (окрім сухих та твердих)
лак для нігтів та засіб для зняття лаку
зубна паста
блиск для губ
туш для вій
рідка підводка та рідкі тіні для очей
тональний крем (окрім пресованого у вигляді компактної пудри)
кулькові дезодоранти
будь-які аерозолі, включно з піною для гоління та кондитерськими вершками в балончику
клей
сиропи, джеми, варення
мед
йогурти, пудинги, желе
супи (окрім сухого концентрату)
соуси
олія, вершкове масло, спреди
харчові пасти й паштети (зокрема арахісове масло, шоколадні креми типу “Нутелла”, м’ясні та рибні паштети в банках і консервах)
всі інші речовини подібної консистенції**
суміші рідких речовин із твердими***

restricted_liquids

**до речовин, які підлягають конфіскації як “рідини”, зазвичай належать також м’які сири – типу брі, камамбер, фета тощо (твердих сирів це правило не стосується).
Тож якщо здаєте речі в багаж – покладіть м’які сири туди. Але спершу уважно ознайомтеся з правилами перевезення товарів через кордон тієї країни, в яку подорожуєте – багато куди ввозити молочні продукти взагалі заборонено.

***формально суміш рідких речовин із твердими, в якій кількість рідини менша за 100 мл – наприклад, рибні консерви, – перевозити в ручній поклажі дозволено.
Однак у даному випадку багато що залежить від настрою офіцера служби контролю безпеки, який вас перевіряє. Журналісти “Смаку подорожника” особисто були свідками того, як в аеропорту “Київ/Жуляни” “контролери” змусили шведських туристів викинути 140-грамову баночку червоної ікри.
Офіцер справді має право “запідозрити” в закритій жерстянці вибухівку. І, як свідчить досвід, якщо йдеться про дорогу ікру, ймовірність такої “підозри” принаймні у наших аеропортах значно вища, ніж якщо ви везете кільку в томаті або навіть справді “заборонений” шпротний паштет.

 

Що роблять із речами, конфіскованими в аеропорту?

Пасажири, позбавлені дорогущого кав’яру або флакона з улюбленими парфумами, переконані: усе це через злий умисел “сек’юріті”, які потім “дерибанять” відібрані в пасажирів речі між собою.

Але в аеропортах запевняють, що працівникам служби безпеки категорично заборонено забирати собі будь-що з конфіскованих речей. А щоб у них не виникло такої спокуси, за всіма діями персоналу пильно стежать відеокамери.

Куди ж тоді діваються купи пляшечок із косметикою, алкогольних напоїв, консервів, ножів, манікюрних ножиць та іншого “конфіскату”?
Більшість із них утилізують, тобто знищують.

Раніше, скажімо, в аеропортах Великої Британії вилучені речі віддавали на благодійність. Але потім, принаймні щодо рідин, від такої практики відмовилися. Адже ніхто не може гарантувати, що у флаконі з написом “шампунь” і справді залишається шампунь (раптом пасажир перелив туди засіб для миття посуду), а в пляшечці від парфумів “Діор” – не рідина для зняття лаку.

Дорогі речі можуть виставити на аукціон – також із благодійною метою.

confiscated liquids

Поради “Смаку подорожника”:
Усе, щодо чого у вас виникають сумніви, чи можна це вважати рідиною, краще запакувати в сумку чи валізу, яку ви здаєте в багаж.

Якщо ж ви летите тільки з ручною поклажею, будьте готові до того, що “непевну” річ можуть вилучити.
Якщо в аеропорту ви п’єте воду, каву чи чай – або допийте до того, як почнете проходити контроль, або викидайте, бо “крізь рамку” з напоєм усе одно не пропустять.

Зручний варіант для подорожі тільки з ручною поклажею – шампунь і кондиціонер для волосся, гель для душу та інші косметичні засоби в одноразових пакетиках об’ємом 5-20 мл. Їх можна навіть не вкладати у прозорий пакет, як інші рідини.

Увага!
Рідини, придбані після проходження контролю на авіаційну безпеку, дозволяється брати на борт.
Але якщо куплені в магазині “дьюті-фрі” воду чи газовані напої можна вживати одразу, то алкоголь має бути герметично запакований у спеціальний прозорий пакет, який не можна розкривати до виходу з аеропорту призначення.
Але будьте уважні: якщо ви летите з пересадкою, обов’язково ознайомтеся з правилами, що діють у транзитному аеропорту. В деяких із них – наприклад, якщо в процесі зміни рейсів ви залишаєте Шенгенську зону – при проходженні нового контролю на безпеку у вас можуть відібрати навіть запакований товар із дьюті-фрі попереднього аеропорту.

 

Продукти харчування

Ви маєте право проносити на борт літака будь-яку їжу, яка не може вважатися рідиною (див. попередній пункт про рідини).

Однак якщо ви не плануєте спожити ці продукти під час перельоту, уважно ознайомтеся з митними правилами ввезення товарів у країну призначення.

Скажімо, в держави Євросоюзу з-за його меж заборонено ввозити м’ясні та молочні продукти.
У Велику Британію, окрім того, не можна ввозити деякі овочі, а в Австралію – взагалі будь-яку рослинну продукцію (фрукти, овочі, крупи тощо). І в даному випадку неважливо, везете ви ці харчі в ручній поклажі чи зареєстрованому багажі.

Втім, якщо в ізольованій від решти світу Австралії до цього правила ставляться дуже жорстко й змусять вас викинути будь-які виявлені харчі, щоб із ними на острів-континент не проникла жодна зараза, то в ЄС усе зазвичай не настільки серйозно.
Звісно, батон вареної ковбаси в ручній поклажі краще не везти, але 100-грамову м’ясну чи сирну нарізку у вакуумній упаковці, швидше за все, ніхто й не помітить – хіба що ви викличете підозру й вас змусять пройти митний огляд.

 

У ручній поклажі в салоні літака можна перевозити:

фрукти та овочі (зазвичай не більше 2 кг на людину)
яйця
м’ясні та рибні продукти (окрім паштетів і консервів із вмістом понад 100 мл рідини)
морепродукти (не заморожені й герметично запаковані)
тверді сири
крупи та борошно
сухі спеції
сухе молоко
будь-які цукерки та шоколад
торти та іншу випічку
печиво
сендвічі, хот-доги, бутерброди
горіхи
чіпси, насіння, сухарики тощо

Італієць Фредеріко Руссані, який вирішив оригінальним способом провезти з Колумбії в Італію майже 150 тисяч незадекларованих євро, знав, що "Нутеллу" не можна перевозити в ручній поклажі. Тому здав її в багаж, але митники й там роздивилися контрабанду

Італієць, який вирішив оригінальним способом провезти з Колумбії в аеропорт Мілана майже 150 тисяч незадекларованих євро, знав, що “Нутеллу” не можна перевозити в ручній поклажі. Тому здав її в багаж, але митники й там роздивилися контрабанду

 

Електричні прилади

У салоні літака можна провозити
мобільні телефони та планшети
електронні книжки
лептопи/ноутбуки****
фото- і відеокамери
портативні музичні та відеоплеєри
фени, плойки та прасочки для волосся
портативні (“дорожні”) праски
електробритви

****У випадку, якщо розмір лептопа перевищує дозволені вашим перевізником розміри ручної поклажі, перед подорожжю проконсультуйтеся з авіакомпанією щодо правил перевезення такої техніки.
Можливо, вам доведеться доплатити за надто великі розміри або скористатися службою поштової пересилки.

Читайте також у “Смаку подорожника”
Що потрібно знати про норми перевезення багажу в лоукостах
та провідних авіакомпаніях України

Увага!

Перед польотом переконайтеся, що батареї чи акумулятори ваших пристроїв заряджені. При проходженні контролю на безпеку вас можуть попросити їх увімкнути, і якщо прилад не увімкнеться – швидше за все, пронести його на борт не дозволять.

Лептопи й нетбуки перед проходженням контролю на безпеку треба викласти із сумки чи чохла й покласти окремо в контейнер для проходження приладу контролю рентгенівськими променями.

Також ознайомтеся з правилами перевезення ручної поклажі та багажу тієї авіакомпанії, якою летите – деякі перевізники мають обмеження щодо перевезення літієвих батарей або інших акумуляторів.

 

Інші предмети

У ручній поклажі заборонено провозити будь-які гострі предмети – ножі, ножиці, сокири, пилки, цвяхи, штопори й навіть виделки (окрім пластикових). Також це стосується медичних голок (виняток може бути зроблено для діабетичних шприців, необхідних діабетику в польоті, за наявності відповідної довідки).

У правилах інколи сказано, що ви не маєте права пронести на борт літака ножиці та ножі з довжиною лез понад 6 см. І, відповідно, маєте право провезти кишеньковий ножик із коротшим лезом або маленькі манікюрні ножички.
Також правилами деяких авіакомпаній дозволено провезення в’язальних спиць і гачків.

Проте на практиці під час проходження контролю на безпеку усі ці предмети у вас майже напевне відберуть.

Тож якщо не хочете оплакувати втрату свого улюбленого швейцарського ножика або манікюрного набору – краще й не намагатися пронести їх у ручній поклажі, навіть якщо правилами авіакомпанії цього нібито не заборонено.

Швидше за все, проблем не виникне, якщо ви спробуєте провезти в ручній поклажі
ложки
пінцети (із заокругленими негострими кінцями)
маленькі “кусачки” для нігтів
голки для шиття чи вишивання
змінні картриджі для гоління

 

Також у салоні літака можна провозити

парасольки
бінокль чи невелику підзорну трубу
електронні сигарети
милиці чи ковіньку (ціпок)

При цьому в ручній поклажі зазвичай не можна провозити трекінгові палиці та більшість спортивного інвентарю, включаючи більярдні киї, спортивні битки тощо (їх можна здати в багаж).

Щодо правил перевезення цих речей, а також устаткування для риболовлі, дайвінгу тощо обов’язково перед подорожжю проконсультуйтеся з вашою авіакомпанією.

 

Дитячі та інвалідні візки

Більшість авіаперевізників дозволяють безкоштовно перевозити в салоні літака дитячу люльку або автокрісло, якщо ви подорожуєте з дитиною.
Але перед вильотом обов’язково ознайомтеся з правилами тієї авіакомпанії, якою подорожуєте.

Дитячий або інвалідний візок можна перевозити лише у багажному відсіку. Біля трапу його у вас заберуть співробітники авіакомпанії й повернуть після прильоту в аеропорт призначення.

Prohibited items in plane

 

ЗАБОРОНЕНО

У ручній поклажі завжди, без винятків, заборонено перевозити

вибухові речовини (у т.ч. феєрверки, петарди, хлопавки, бенгальські вогні тощо)
стислі і зріджені гази
легкозаймисті речовини
радіоактивні матеріали
окислювачі і перекис, відбілювачі
отруйні речовини
їдкі і корозійні речовини
а також будь-яку зброю

 

Увага!

У салоні літака заборонено перевозити не лише справжню – вогнепальну, пневматичну, спортивну, холодну тощо – зброю, а і її імітацію.

Це стосується навіть іграшкових дитячих пістолетів чи автоматів, пістолетів-запальничок та ін.

Звичайні запальнички в ручній поклажі перевозити також заборонено, але одну запальничку ви можете взяти в прозорий пакет із рідинами.

Якщо у вас залишаються питання або ви можете поділитися досвідом перевезення (або навпаки, несправедливої конфіскації) різних предметів у літаках, чекаємо ваших коментарів!

“Смак подорожника” © 2015

Facebook Comments

.

8 коментарів
  1. Тетяна

    Скажіть будь ласка чи можна перевозити в ручній поклажі духи (нові і запаковані) і прикраси?

  2. Ольга

    Доброго дня. Підкажіть щодо цигарок в ручній поклажі. Чи можна, і яку кількість? Дякую.

  3. Alina

    Доброго дня, чи можна з США до Укр провезти 2 сира вагою 2,5 кг та 1,9кг в вакуумной упаковц1 для власного споживання?Лише в багажу?

  4. інна

    питання про шприци чи можна здавати до багажу і ще планую переізд чи можна здавати в багаж кухонну техніку і дитячі ліки в сиропах теж в багаж? Дякую

    • admin

      Так, у багаж це все здавати можна (хоча щодо техніки – залежить, що саме ви маєте на увазі)

  5. Elya

    І ще я завжди беру з собою кілька ампул спазмолітиків- уколів від спазмів печінки чи нирок .Очевидно,,що вони підпадають під рідини і їх треба класти у пакети прозорі,а шприци не можна брати?А хоч 1 шприц можна взяти в ручну поклажу до цих ампул? Чи може десь у кишеню верхнього одягу “сховати” хоч 1 шприц на 3 мл? Я ,наприклад,брала кілька разів шпильки англійські в кишенях курток…

    • admin

      Шприци не можна брати в будь-якому разі. Але є ймовірність, що якщо це одна голка, сканер її просто не помітить. Особливо якщо це справді буде кишеня верхнього одягу, який ви пропускаєте через прилад-“рентген” (а не проходите в ньому через рамку). Але шприц більший, і його сканер, швидше за все, таки виявить. Тобто якщо вже намагаєтеся провезти – краще від’єднайте голку від шприца і покладіть їх окремо.
      Хоча швидше за все, таки помітять і відберуть. Узагалі, найкраще в таких випадках – мати довідку від лікаря про те, що ці ліки вам необхідні під час польоту.
      Щодо плавлених сирків, то вони умовно підпадають під рідини. Але відберуть їх чи ні (якщо провозити не за нормами рідин) – дуже залежить від країни і конкретно від тієї людини, яка оглядає вашу ручну поклажу. Насправді інколи й маленьку воду не відбирають, хоча це всупереч інструкціям. Просто “перевіряльнику” ви здалися надійною людиною абощо.
      Наша порада – просто бути готовим до того, що будь-що хоч трохи небезпечне чи “підозріле” можуть відібрати. А можуть і не відібрати 🙂

  6. Elya

    Скажіть,будь ласка,а сирки плавлені вагою 100 грам, можна б було провезти в ручній поклажі?І викладати їх у прозорі пакети ,як рідини?

Прокоментувати